OTVORENA PRVA VR/AR LABORATORIJA NA FTN


14.05.2018. - 10:51 

IT laboratorija, u skladu sa najvišim svetskim standardima, otvorena je u petak 10.05. na Fakultetu tehničkih nauka, obeležavajući početak aktivnosti projekta XBIT, finansiranog od strane Evropske Unije kroz program prekogranične saradnje Srbija-Hrvatska.

Nova laboratorija će studentima omogućiti rad na najsavremenijim sistemima virtuelne (HTC Vive) i proširene realnosti (Microsoft Hololens) kao i rad sa razvojim sistemima Interneta stvari (IoT). Projekat XBIT sprovode Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, udruženje građana SEE ICT i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu u okviru IPA Cross-border Cooperation programa Hrvatska-Srbija 2014-2020. XBIT će narednih godinu dana aktivno raditi na unapređenju preduzetništva kroz korišćenje savremenih IT tehnologija, kao i unapređenju položaja i uključivanju što većeg broja žena u IT sektor.
„Kreiranjem prekogranične IT mreže (XBIT Network), stvaraju se povoljniji uslovi za razvoj IT industrije i preduzetništva i njihove pravilne upotrebe kao generatora inovacionih kapaciteta i efikasnih alata za povećanje ukupne konkurentnosti ekonomije programskog područja. Ovo će dovesti do stvaranja novih radnih mesta i mogućnosti za zapošljavanje, ali i do zadržavanja talenata i povećanja broja kvalifikovanih profesionalaca.’’ – kaže Vladimir Todorović, koordinator projekta XBIT na FTN.
 

  • Nije moguće prikazati sliku.
  • Nije moguće prikazati sliku.