Studenti FTN-a predstavljaju Srbiju u Francuskoj na EUROBOT-u


22.04.2018. - 13:07 

Na nacionalnom EUROBOT 2018 takmičenju održanom 21.04.2018. godine, timovi sa Fakulteta tehničkih nauka M41+, Over 9000 i Memristor, osvojili su prva tri mesta i time se plasirali na finalno takmičenje EUROBOT 2018 u Francuskoj.

Ovogodišnje Nacionalno prvenstvo u robotici održano je u Centralnoj zgradi Univerziteta u Novom Sadu i podrazumevalo je seniorske i juniorske runde. Takmičenje je svečano otvorila Jelena Stanić Marić, pomoćnik pokrajinskog sekretara za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zorana Miloševića.

Na EUROBOT-u 2018 takmičilo se 12 od 20 prijavljenih seniorskih timova iz Novog Sada i Beograda, a pridružio se i jedan tim iz Londona koji je ravnopravno odmerio snage sa našim studentima. Takmičari dolaze sa Elektrotehničkog fakulteta (Beograd), Mašinskog fakulteta (Beograd), Računarskog fakulteta (Beograd), Fakulteta tehničkih nauka (Novi Sad) i Srednje elektrotehničke škole „Mihajlo Pupin“ (Novi Sad).

Seniorsko takmičenje je održano u pet rundi kakon čega su bili polufinalni i finalni mečevi. Prvo mesto je osvojio M41+, drugo mesto Over 9000 i treće mesto tim Memristor koje čine studenti Fakulteta tehničkih nauka koji će predstavljati Srbiju na finalnom EUROBOT takmičenju. Finalno takmičenje će se održati u Francuskoj, u gradu La Roche Sur Yon od 9. do 12. maja.

U okviru EUROBOT-a, takođe je održano takmičenje za juniore na kome je učestvovalo 22 od 23 prijavljena tima iz Male škole elektronike iz Beograda. Nakon četiri runde, a zatim i polufinalnih i finalnih mečeva, prvo mesto je odneo tim “Orijentacija“, drugo tim ”Robo mafija“ i treće ekipa “Tesla 108”. Za mališane finalno prvenstvo će se održati u Parizu u Francuskoj.

Na EUROBOT takmičenju se svake godine prave roboti sa potpuno novim karakteristikama, a ovogodišnji zadatak koji je stavljen pre robote jeste izgradnja novih gradova uz pomoć robota. Ekipe su imale mogućnost da tokom mečeva koriste dva robota, i da u direktnom meču sakupe više bodova od protivničkih robota. Pobednik je onaj robot koji tokom meča, koji traje 100 sekundi, potpuno autonomno realizuje što veći broj zadatih elemenata i time osvoji veći broj poena.

 

  • Nije moguće prikazati sliku.