Stručna ekskurzija za preko 65 profesora i studenata


23.11.2017. - 10:48 

Preko 65 profesora, asistenata i studenata studijskog programa Energetika, elektronika i telekomunikacije i strukovnih studija Elektroenergetika - obnovljivi izvori električne energije posetilo je vetropark Kula, kao i fabrike Pionir d.o.o. i Siemens u Subotici 17. novembra 2017. godine.

U Kuli naše studente su dočekale kolege inženjeri i upoznali ih sa istorijatom vetroparka, kao i samim principom rada vetrogeneratora. Studentima je bio omogućen obilazak razvodnog postrojenja i ulazak u jednu od tri vetroelektrane, koje sačinjavaju postojeći vetropark. Osim prijatnog dočeka i uvodnih reči kolega koje rade na ovom projektu, studenti su imali priliku da izbliza vide ove imponzantne energetske objekte, kao i da dobiju sve odgovore na postavljena pitanja. Ovo je bila savršena prilika da studenti na praktičan način vide upravo ono o čemu uče na studijama.

Sledeća stanica bila je fabrika Pionir d.o.o. gde je mladi kolega sa master akademskih studija FTN-a, zaposlen u ovoj fabrici kao vodeći elektroinženjer, omogućio posetu tehničkom odeljenju i samom pogonu. Vidno raspoložen i prijatan, upoznao je naše studente sa radom fabrike i sa mogućnostima tehničkog sistema za proizvodnju slatkiša, a na kraju je obavljena i degustacija.

Posle ove slatke posete, studenti su obišli fabriku vetrogeneratora kompanije Siemens u okviru koje su posećene tri proizvodne hale. Studenti su videli sve faze proizvodnje jednog vetrogeneratora, pre ugradnje u vetroelektranu. Posebno zanimljivo je bilo što su zaposleni sve vreme obavljali svoj posao i rado odgovarali na postavljena pitanja. Viđen je i stator najvećeg vetrogeneratora na svetu, snage 8MW, koji se prvi put proizvodi u Srbiji. Ekskurziju su predvodili prof. dr Vladimir Katić prodekan za finansije i razvoj FTN-a i šef Katedre za energetsku elektroniku i električne mašine, prof. dr Dragiša Vilotić, prodekan za nastavu FTN-a i docent Boris Dumnić direktor Departmana za energetiku, elektroniku i telekomunikacije.

Više slika možete videti u galeriji.
 

  • Nije moguće prikazati sliku.