Izložba radova studenata Departmana za arhitekturu i urbanizam


22.11.2017. - 13:54 

Izložba studentskih radova na temu urbanističke studije prostorne kulturno-istorijske celine „Stari centar Vranjeva“ u Novom Bečeju, biće otvorena u četvrtak, 23. novembra u 12č u Domu kulture opštine Novi Bečej.

Transformacija prostora starog centra Vranjeva bila je tema rada studenata 4. godine Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, na predmetu Sintezni projekat na osnovnim akademskim studijama Arhitekture, koji su vodili prof. dr Milica Kostreš i asistenti Rastko Nožinić i Ranka Medenica. Ideja za saradnju usledila je na inicijativu opštine Novi Bečej, u okviru projekta Gradovi u fokusu 2016: Prošlost u sadašnjosti kao zalog budućnosti.
Sredstva za realizaciju projekta dodeljena su kroz program Ministarstva kulture i informisanja Rebublike Srbije. Zadatak je bio da se na osnovu analize postojećih urbanističkih, arhitektonsko-stilskih i kulturno-istorijskih vrednosti područja, koncipiraju idejna rešenja i predlozi transformacije i revitalizacije datog fragmenta u celini, kao i kroz tretman pojedinih elemenata prostora.
U okviru projekta publikovan je i izložbeni katalog studentskih radova pod nazivom Urbanistička studija prostorne kulturno-istorijske celine „Stari centar Vranjeva“.

Stari centar Vranjeva, kao zadati fragment opštine Novi Bečej, sa vrednim graditeljskim nasleđem i izraženim identitetom, predstavljao je novo iskustvo u radu studenata, zahtevajući drugačije promišljanje prostora i intervencija. Smirena dinamika kompozicije objekata i aktivnosti, koja pravi otklon od savremenog načina života u urbanim sredinama, istovremeno je prepoznata i kao potencijal za sadržaje koji mogu da ponude novi i drugačiji kvalitet ovoj sredini. Predstavljena idejna rešenja naglašavaju elemente karakteristične za seoske sredine u Vojvodini, kao i specifičnost prostora koji je činio središte kulturnog i duhovnog života Severnog Banata od XVIII do XX veka, a čiji se karakter formirao kroz vekovnu postojanost i značaj u istorijskim zbivanjima, političkom i kulturno-prosvetnom životu. Osnovni koncept datih predloga zasniva se na fromiranju ambijentalnih celina koje bi doprinele oživljavanju duha mesta. Prožimanjem tradicije i savremene dinamike koju donose predložene intervencije, formiraju se linije kretanja i prostori mirovanja, koji iniciraju aktivnosti i interakciju, i podstiču boravak i zadržavanje u prostoru.

Vrednost ovakve saradnje i zajedničkog rada ogleda se u potencijalu predstavljenih studentskih radova, kao osnov i konstrukt za konceptualizaciju i dalju razradu idejnih rešenja prostorne kulturno-istorijske celine starog centra Vranjeva. Svežina i lakoća koje donosi razmišljanje novih generacija budućih profesionalaca, vredan su izvor ideja na kojima se mogu koncipirati planirane intervencije.
 

  • Nije moguće prikazati sliku.