Otvoren je Konkurs za izbor omladinskih delegata Srbije u Ujedinjenim nacijama


05.07.2017. - 09:28

Udruženje za Ujedinjene nacije Srbije pokrenulo je projekat kojim se uspostavlja izbor dva omladinska delegata Srbije u UN, uz princip rodne ravnopravnosti, na osnovu javnog konkursa i definisanih kriterijuma, sa mandatom od jedne godine.

Partner projekta je Krovna organizacija mladih Srbije, a razvijen je nakon konsultacija u Ministarstvu spoljnih poslova i Ministarstvu omladine i sporta Republike Srbije, koje je odobrilo sredstva za projekat 2017-2018. godine.

Izabrani mladi predstavnici Republike Srbije na zasedanjima u UN u koje su uključeni mladi, obavljaće ulogu na volonterskoj osnovi, a u službenim kontaktima zastupaće interese Srbije u UN i predstavljaće potrebe mladih u Srbiji.

Status mladih delegata biće u nivou savetnika za pitanja mladih, a platformu će pripremati u konsultacijama sa subjektima omladinske politike i u dijalogu sa vršnjacima širom zemlje, kroz učešće na različitim događajima.

Cilj projekta je podsticanje uključivanja mladih u državnu omladinsku politiku i preuzimanje društvenih obaveza, preko izražavanja interesa mladih kroz ulogu omladinskog predstavnika u državnoj delegaciji u UN, kao i kontinuirano obučavanje novih mladih lidera za promene.

Na konkurs se mogu prijaviti mladi od 18 do 28 godina, koji su državljani Republike Srbije, imaju aktivno znanje engleskog jezika, dobro poznavanje omladinske politike u Srbiji, poznavanje sistema Ujedinjenih nacija, prethodno iskustvo u omladinskom aktivizmu, ostvaren uspeh u obrazovanju i vannastavnim aktivnostima, kao i druga dostignuća značajna za program omladinskih delegata u UN.

Prijavljivanje na javni konkurs je od 01. do 28. jula 2017. godine.

Proces odabira omladinskih delegata sastojaće se iz 3 faze: javni konkurs, testiranje najbolje rangiranih na osnovu aplikacija i intervjui za najuspešnije kandidate nakon testiranja.

Više informacija možete videti na linku: www.unaserbia.rs/youth-delegate, gde se nalazi i Prijavni formular.

Informacije o programu možete pratiti na zvaničnoj Facebook stranici: Serbian UN Youth Delegates / Omladinski delegati Srbije u UN i Twitter nalogu UN Youth Delegate RS.