Stručna poseta studenata i profesora u Trebinju


19.05.2017. - 08:53 

Studenti i profesori FTN-a su u periodu od 11.05.–13.05.2017. godine posetili Fakultet za proizvodnju i menadžment (FPM) u Trebinju.

Preko 30 profesora, asistenata i studenata studijskih programa Čiste energetske tehnologije (ČET), Energetike, elektronike i telekomunikacije i strukovnih studija Elektroenergetika - obnovljivi izvori električne energije posetili su kolege sa Fakulteta za proizvodnju i menadžment (FPM) u Trebinju.

Pored upoznavanja sa radom fakulteta, koga je predstavio dekan prof. dr Dušan Jokanović i obilaska laboratorija FPM-a, održan je stručni seminar “STANJE I MOGUĆNOSTI RAZVOJA SOLARNE ENERGETIKE U REPUBLICI SRBIJI”.

U sklopu puta, organizovan je i obilazak maloj hidroelektrani “Pod Gradom” u Užicu, prvoj elektrani u Srbiji koja je radila po Teslinim principima naizmenične struje, kao i “Hidroelektranama na Trebišnjici” – brana “Grančarevo”.

U okviru jednodnevnog stručnog seminara “Stanje i mogućnosti razvoja solarne energetike u Srbiji“, prof. dr Vladimir Katić, prodekan za finansije i razvoj FTN-a i šef Katedre za energetsku elektroniku i električne mašine, doc. dr Boris Dumnić, direktor Departmana za energetiku, elektroniku i telekomunikacije, doc. dr Dragan Milićević, ms Nemanja Savić, doktorant-stipendista Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i grupa studenata FTN-a sa Čistih energetskih tehnologija (Aleksandar Nestorović, Nikola Arsenović, Stefan Isaković i Nikola Stratijev) održali su niz predavanja iz osnovne teme seminara. Seminaru su prisustvovali profesori i studenti sa FPM-a, stručnjaci iz elektroprivrede, kao i gosti iz Novog Sada.

Cilj seminara bio je da se ukaže na izuzetan potencijal solarne energije i nedovoljno korišćenje mogućnosti proizvodnje električne energije iz energije Sunca kako na teritoriji Republike Srbije, tako i Republike Srpske. Takođe, cilj je bio da se prenesu dragocena iskustva stručnjaka sa FTN-a u projektovanju, izgradnji i praćenju rada solarnih elektrana u Srbiji.

Posebno atraktivan deo seminara bila je prezentacija studenata studijskog programa Čiste energetske tehnologije FTN-a, koji su za konkretan primer solarne elektrane FTN-a dali odgovor na pitanje „Koliko je “čista” energija dobijena iz solarnih elektrana?“, tj. kroz detaljnu analizu pokazali visoku ekološku vrednost ovako proizvedene električne energije i njen značajan uticaj u smanjivanju emisije gasova staklene bašte na Zemlji.

Nakon uspešno održanog seminara, dekan FPM-a prof. dr Dušan Jokanović, organizovao je profesorima, asistentima i studentima iz Novog Sada obilazak laboratorija na FPM-u, kao i posete manastiru Tvrdoš, manastirskoj crkvi “Hercegovačka Gračanica”, kao i drugim znamenitosti Trebinja.

Izuzetno značajan deo boravka u Trebinju bila je i poseta “Hidroelektranama na Trebišnjici”, odnosno brani “Grančarevo”. Grupu profesora, asistenata i studenata dočekao je dipl. inž. Vaso Božić, glavni inženjer hidroelektrane i bivši student FTN-a, koji je završio studijski program Energetika, elektronika i telekomunikacije, studijski modul Energetska elektronika i električne mašine. On je proveo goste iz Novog Sada kroz sve ključne objekte elektrane i dao detaljna objašnjenja njenih karakteristika, načina rada i upravljanja. Veoma detaljno je odgovorio na brojna pitanja studenata o raznim specifičnostima rada elektrane, tako da je doprineo sticanju novih praktičnih i empirijskih saznanja o radu ovakvih grandioznih elektroprivrednih objekata za proizvodnju čiste energije.

 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.