Nedelja Evropskog istraživačkog saveta na Univerzitetu u Novom Sadu


27.02.2017. - 09:48 

U zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu od 2. do 17. marta 2017. godine nizom aktivnosti biće obeležena desetogodišnjica postojanja Evropskog istraživačkog saveta European Research Council – ERC.

U Izložbenom paviljonu Rektorata 2. marta s početkom u 16.30 časova biće svečano otvorena  izložba projekta ERC BIRTH. Izložba će za posetioce biti otvorena radnim danima od 8 do 15 časova do 10. maja 2017. godine.

Program obeležavanja Nedelje Evropskog istraživačkog saveta na Univerzitetu u Novom Sadu nastavlja se interaktivnom radionicom koja će se održati 13. marta 2017. godine od 10 do 14 časova u  multifunkcionalnoj sali, na drugom spratu zgrade Rektorata. Na radionici će govoriti prof. dr Magdalena Đorđević, dobitnica projekta Evropskog istraživačkog saveta i prof. dr Sofija Stefanović, dobitnica projekta BIRTH.

Program će se završiti naučno-popularnim predavanjem koje će održati prof. dr Sofija Stefanović 17. marta 2017. godine s početkom u 14 časova u amfiteatru Centralne zgrade Univerziteta.

______________

Evropski istraživački savet
Evropski istraživački savet u 2017. godini obeležava desetogodišnjicu postojanja. Savet je deo Evropskog istraživačkog i inovacionog programa Horizont 2020. Obeleževanje Nedelje Evropskog istraživačkog saveta pod nazivom „ERC Week“ u zemljama Evrope i šire održaće se u periodu od 13. do 19. marta 2017. godine i obuhvatiće brojne aktivnosti kao što su: govori, konferencije, otvorena vrata i drugi događaji.

Evropska unija osnovala je Evropski istraživački savet 2007. godine. Reč je o prvoj evropskoj organizaciji za finansiranje vrhunskih istraživanja u nauci. Savet svake godine izdvaja značajna sredstva kako bi finansijski podržao najbolje istraživače širom Evrope.

Evropski istraživački savet je do danas finansirao gotovo 7.000 vrhunskih istraživača u raznim fazama njihove karijere i podržao više od 40.000 članova timova. U oceni i izboru aplikacija učestvuju priznati naučnici iz celog sveta, kojima je jedini kriterijum za izbor izvrsnost u nauci.