Doc. dr Jelena Kovačević jedan od autora nagrađenog patenta od strane Svetske organizacije za intelektualnu svojinu


29.11.2016. - 13:48 

Ovogodišnju nagradu Svetske organizacije za intelektualnu svojinu za najbolji patent - WIPO Medal for Inventors - dobio je zajednički naučno-istraživački tim Istraživačko-razvojnog instituta RT-RK iz Novog Sada i Centra za unapređenje životnih aktivnosti iz Beograda, za pronalazak pod nazivom: „Dvo-mikrofonski postupak utišavanja ambijentalne buke sa primenom u mobilnom telefonu“.

Autori pronalaska su: dr Jelena Kovačević, docent na Fakultetu tehničkih nauka, Odsek za računarsku tehniku i računarske komunikacije; dr Zoran Šarić, naučni savetnik u Centru za unapređenje životnih aktivnosti iz Beograda; mr Stanislav Očovaj i Robert Pečkai-Kovač iz Istraživačko-razvojnog instituta RT-RK.

Nagrađenim patentiranim pronalaskom eliminiše se ambijentalna buka prilikom komunikacije mobilnim telefonom. Baš ovaj pronalazak je američka kompanija Cirrus Logic, Inc. implementirala u mobilni telefon i očekuje se da će nove mogućnosti eliminacije ambijentalne buke u komunikaciji povećati konkurentnost i potražnju za ovim proizvodom na tržištu.

Govoreći o nagrađenom patentu, doc. dr Jelena Kovačević je navela da je na razvoju  algoritma koji doprinosi utišavanju pozadinske buke radio interdisciplinarni tim istraživača. „Jedan deo problema bio je da se napravi algoritam koji utišava ambijentalnu buku, a drugi kako da se algoritam prebaci na neku realnu platformu. Za to je potrebno ozbiljno znanje, jer sam algoritam, čak i kad daje odlične rezultate - ne znači ništa ako ne može nigde da se primeni. Mi smo ozbiljnim zajedničkim radom napravili taj preskok i razvili algoritam koji radi na namenskoj platformi i koji je danas, u okviru mobilnih telefona, na tržištu“, rekla je doc. dr Jelena Kovačević.

A do dobrih rezultata, koje je prepoznala i Svetska organizacija za intelektualnu svojinu, kako kaže doc. dr Jelena Kovačević, došlo se upravo zbog toga što su u istraživačko-projektni tim koji je radio na patentu okupljeni ljudi koji imaju različita znanja i koji se bave različitim poljima istraživanja, od algoritma, preko rada sa realnim platformama, rada sa digitalnim signal procesorima i sistemskim podrškom, i upravo se taj spoj različitih specijalnosti pokazao veoma uspešnim.

Doc. dr Kovačević je još kazala da u okviru Instituta RT-RK postoji patentno odeljenje, te da je do sada registrovan značajan broj patenata, što u Srbiji, što van granica zemlje. Nagrada WIPO Medal for Inventors je lepo priznanje koje potvrđuje da je i u Srbiji prepoznato da Institut neguje visok standard u istraživanjima i projektima na kojima radi. U okviru Instituta se uvek radi sa najnovijim i najsloženijim tehnologijama, a rezultat tog rada su kvalitetni projekti, čiji je najbolji primer upravo nagrađeni patent.

Nagrada je uručena 15. novembra u Beogradu, na svečanosti koja je organizovana povodom 96 godina postojanja Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije.
 

  • Nije moguće prikazati sliku.