Otvaranje Laboratorije u spomen profesoru doktoru Đorđu Bašiću


25.11.2016. - 15:34 

Na Fakultetu tehničkih nauka otvorena je „Multifunkcionalna laboratorija za projektovanje u inženjerstvu zaštite životne sredine prof. dr Đorđe Bašić” u čast prof. dr Đorđu Bašiću, prvom Direktoru Instituta za energetiku, procesnu tehniku i zaštitu životne sredine.

Povodom devete godišnjice smrti prof. dr Đorđa Bašića, veće Departmana za inženjerstvo zaštite životne sredine i zaštite na radu donelo je odluku da se učionica 012, Blok F, Fakulteta tehničkih nauka imenuje kao: „Multifunkcionalna laboratorija za projektovanje u inženjerstvu zaštite životne sredine prof. dr Đorđe Bašić”.

U znak poštovanja i zahvalnosti prof. dr Đorđu Bašiću, koji je kreirao zajedno sa kolegama fokusiranim na oblast Inženjerstva zaštite životnne sredine sa Fakulteta tehničkih nauka, studijski program Inženjerstvo zaštite životne sredine 1999. godine, u subotu 19.11.2016. godine, Multifunkcionalnu laboratoriju je svečano otvorio dekan Fakulteta tehničkih nauka, prof. dr Rade Doroslovački, u prisustvu prodekana, članova porodice prof. dr Bašića i kolega sa kojima je prof. dr Bašić godinama uspešno i plodno sarađivao.

„Multifunkcionalna laboratorija za projektovanje u inženjerstvu zaštite životne sredine prof. dr Đorđe Bašić" će biti namenjena za sveukupne obrazovne aktivnosti studenata Inženjerstva zaštite životne sredine osnovnih, master i doktorskih studija i opremljena savremenom opremom za modelovanje i projektovanje u oblasti Inženjerstva zaštite životne sredine.

Kao redovni profesor, prof. dr Đorđe Bašić, držao je predavanja na predmetima, kako na osnovnim, tako i na postidplomskim studijama i učestvovao je u dizajniranju i razvoju novih studijskih inženjerskih profila na Fakultetu tehničkih nauka. 1998. godine, prof. dr Đorđe Bašić u saradnji sa kolegama sa Fakulteta tehničkih nauka prepoznao je oblast Inženjerstvo zaštite životne sredine kao imperativni segment industrije, ekonomije, društva i politike, inkorporirane u sve ljudske i privredne delatnosti. Kao rezultat takvog inovativnog pristupa, formiran je u prvoj fazi studijski program Inženjerstvo zaštite životne sredine pri Institutu za energetiku, procesnu tehniku i zaštitu životne sredine, koji je u uzlaznom procesu razvoja prerastao u Departman za inženjerstvo zaštite životne sredine.
 

  • Nije moguće prikazati sliku.