Predstavljane Programa transfera tehnologije - Fond za inovacionu delatnost


18.10.2016. - 11:51 

Fond za inovacionu delatnost predstaviće Program transfera tehnologije (TTF), namenjen predstavnicima naučne zajednice u sredu 26. oktobra 2016. u Svečanoj sali FTN-a sa početkom u 13 časova.  

Cilj Programa je povezivanje nauke i privrede i primena naučnoistraživačkih rezultata u praksi. Kroz Program TTF istraživači mogu da prijave svoje inovacije i dobiju stručnu i finansijsku podršku sa krajnjim ciljem sklapanja sporazuma sa partnerima koji su zainteresovani za dalje ulaganje (npr. privreda, venture capital).

Stručna podrška podrazumeva procenu komercijalnog potencijala, zaštitu intelektualne svojine (pisanje patentnih prijava i podnošenje nacionalnih ili medjunarodnih prijava), pomoć u izradi biznis planova, identifikacija potencijalnih partnera iz privrede i podrška u toku sklapanja ugovora (licencnih, ugovora o zajedničkom razvoju, konsultantskim uslugama...).

Što se tiče finansijeske podrške, za projekte sa potencijalnom da se nadju na tržištu Fond odobrava grantove (~10.000€) za prethodno pomenute aktivnosti, kao i za dodatna testiranja, izradu prototipa, dokazivanje koncepta i drugih razvojnih aktivnosti u cilju povecanja tehnoloske i komercijalne spremnosti.

Kroz ovaj Program Fond za inovacionu delatnost takođe želi da pomogne istraživačima-preduzetnicima da svoje ideje pretoče u biznis kroz pomoć u osnivanju start-up-ova i iznalaženja izvora finansiranja kroz povezivanje sa fondovima rizičnog kapitala i drugim organizacijama za podršku preduzetništvu.

Više detalja u vezi sa ovim programom je dostupno na www.inovacionifond.rs/program-ttf.