Novosadski ogranak IEEE najbolji na svetu


13.09.2016. - 09:04 

Odeljak svetske organizacije IEEE u Srbiji posvećen oblasti energetske i industrijske elektronike i industrijskim primenama (IEEE Joint Chapter PELS/IES/IAS) sa sedištem u Novom Sadu, dobio je nagradu kao najbolji odeljak u svetu „Best Chapter Award“.

Nagrada je dodeljena za izuzetne rezultate u 2015. godini, ali i za dugogodišnji uspešan rad. Ovo najviše priznanje dodelilo je resorno IEEE Društvo za energetsku elektroniku (IEEE Power Electronics Society).

Organizacija IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) broji oko 400.000 članova širom sveta i smatra se vrhunskim strukovnim udruženjem u svetu u oblasti elektrotehničkog i računarskog inženjerstva. Poznata je po publikovanju najcenjenijih naučnih časopisa, organizaciji vrhunskih međunarodnih konferencija, izdavanju elektrotehničkih standarda i propagiranju razvoja tehnike i tehnologije, te promociji tehničkih dostignuća. Ona ima svoje sekcije, odeljke i ogranke u velikom broju zemalja, a u Srbiji okuplja blizu 800 članova.

Povodom ovog izuzetnog priznanja, predsednik Odeljka za energetsku i industrijsku elektroniku i industrijske primene prof. dr Vladimir Katić, izjavio je da je veoma obradovan vešću da je ovo izuzetno priznanje dodeljeno nama, te da to predstavlja priznanje našem dugogodišnjem upornom radu na promovisanju vrhunskih naučnih i stručnih dostignuća i aplikacija.

-Odeljak je osnovan 2001. godine i u sklopu svojih aktivnosti ugostio je veliki broj priznatih profesora i stručnjaka iz sveta i regiona, koji su održali niz predavanja i prezentacija. To je je omogućilo našoj akademskoj javnosti, a posebno studentima doktorskih studija, da dobiju uvid u najnovije rezultate svetskih istraživanja, kao i da sagledaju pravce i trendove za budućnost. Posebno uspešna je bila 2015. godina, kada je pored niza predavanja, u oktobru 2015. god. organizovana i velika međunarodna konferencija o Energetskoj elektronici (18th International Symposium on Power Electronics), koja je okupila oko 150 učesnika iz blizu 30-tak zemalja sveta - ističe prof. Katić.

Očekuje se da će uručenje ove nagrade biti u septembru u američkom gradu Milvoki (Milwaukee) u sklopu velike konferencije ECCE 2017.