Profesori sa FTN projektovali najlepšu zgradu u Novom Sadu


01.07.2016. - 13:23

Na osnovu glasova posetilaca portala Gradnja.rs, s osvojenih 19.707 poena, najlepša zgrada u Novom Sadu u poslednjih 25 godina jeste zgrada Rektorata po projektu više arhitekata: I. Maraš, J. Atanacković, M. Kostreš, M. Todorov, M. Dorić i D. Reba. profesora sa FTN-a.

Po izboru stručnog žirija, najveći broj poena (47 od 50) dobio je jedan drugi objekat – zgrada Metals banke po projektu Milenije i Darka Marušić.

Ovaj izbor napravljen je kako bi se pokazalo da u Novom Sadu ima svetlih primera arhitekture i kako bi se građani angažovali da o novosadskoj arhitekturi razmišljaju iz jednog drugačijeg ugla. Kako konstatuje arhitekta Sonja Stoja, član stručnog žirija, „dali smo priliku građanima da budu pitani za mišljenje, da aktivno učestvuje u ponovnom vrednovanju svoje okoline, tako što će svojim glasom oceniti one zgrade pored kojih prolaze već 25 godina.“

Ova akcija je pokušaj da se probudi uspavani pojedinac, da se pokrene jedan pozitivan zaokret ka nečemu što već imamo, što nam se dopada, sa čim živimo. – zaključuje član stučnog žirija Sonja Stoja.