Na inicijativu FTN-a bivši gradonačelnik, Jovan Dejanović, dobitnik Februarske nagrade


24.05.2016. - 15:05

Bivši gradonačelnik, gospodin Jovan Dejanović, dobitnik Februarske nagrade, danas je posetio Fakultet tehničkih nauka.

Fakultet tehničkih nauka je u decembru 2015. godine pokrenuo inicijativu da se bivšem gradonačelniku dodeli Februarska nagrada zbog njegovih zalaganja i uspeha.

Gospodin Jovan Dejanović je najčuveniji gradonačelnik u istoriji Novog Sada od Drugog svetskog rata do danas jer je svojim radom i zalaganjem u periodu od 1974. do 1982. godine najviše uticao na to da Novi Sad postane kulturni, prosvetni i sportski centar prepoznatljiv u svetu.

U toku njegovog mandata izgrađeni su sledeći objekti: Sportski i poslovni centar Vojvodina (Spens), zgrada Srpskog narodnog pozorišta, Dom zdravlja na Limanu, Most slobode, nekoliko škola počev od OŠ "Svetozar Marković Toza" do OŠ "Žarko Zrenjanin" na Limanu, kao i veliki broj obdaništa. Kao predsednik Upravnog odbora Fonda za izgradnju Radničkog univerziteta krenuo je od nule sa željom da za hiljade radnika obezbedi adekvatan prostor za edukaciju i usavršavanje. Uspeo je da izgradi ovu velelepnu zgradu, koja danas kao i prethodnih dvadeset godina stoji kao ruina nakon požara.

U vreme kada je bio gradonačelnik Novog Sada uručeni su mu ključevi raznih svetskih gradova, Fransoa Miteran mu je uručio francusku Legiju časti četvrtog stepena, a gosti Novog Sada su bili princ Čarls, Lionel Žospen i mnogi drugi.